Foto: Yvonne Åsell / TT

Arbetsförmedlarnas tips: utbilda dig

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Smålands kartläggning av ungdomsarbetslösheten har visat på vikten av att ungdomar utbildar sig.

Ungefär var sjunde ungdom mellan 18-24 år är arbetslös i Kalmar och Kronobergs län, enligt Arbetsförmedlingens siffror. Dessutom finns det ett mörkertal av ungdomar som är arbetslösa utan att ha kontaktat Arbetsförmedlingen.

I många fall beror arbetslösheten på att ungdomarna har för låg utbildningsnivå för att konkurrera på arbetsmarknaden.

Ungdomsarbetslösheten i Småland

– Gymnasieutbildningen är oerhört viktig, säger Therese Narttila, sektionschef Arbetsförmedlingen Ljungby.

– Om du har ett barn och vill ge ett råd – säg till dem att välja en gymnasieutbildning som de kan slutföra, säger Jörgen Persson, arbetsförmedlingschef Kalmar.

I veckan rapporterade vi om Lessebo kommun som har tagit till sig av just det rådet och tillägnar en hel verksamhet åt att försöka locka tillbaka skoltrötta ungdomar till skolbänken.

Många reaktioner

Flera ungdomar har skrivit in till redaktionen med sina berättelser. En av dem är 22-åriga Marcus Svensson som har varit inskriven på Arbetsförmedlingen i Växjö från och till sedan 2012 och drömmer om att skydda människor som polis eller väktare.

Han beskriver hur han slussas mellan utbildningar och Arbetsförmedlingens olika projekt, men än så länge har det inte resulterat i något jobb.

”Jag är nu 22 år och pluggar matte och min dröm är fortfarande att skydda människor” skriver han.

En annan som har hört av sig är 20-åriga Rebecca Andersen som är nyinflyttad i Alvesta. Hon berättar att hon har sökt en massa jobb men aldrig får napp, och hur situationen börjar kännas hopplös.

”De ger oss ingen chans. Fastän vi är ungdomar så måste vi också kunna leva och betala våra räkningar precis som alla andra.” skriver hon.

Arbetsförmedlingarna hoppfulla

Men de chefer på Arbetsförmedlingen som SVT Nyheter Småland har talat med har god framtidstro.

– Jag tycker att framtiden är spännande och ser ljus ut, säger Therese Narttila, arbetsförmedlingschef Ljungby. Det ökade kravet på oss att samarbeta med andra myndigheter, kommuner och näringsliv gör mig helt övertygad om att fler kommer att komma ut i sysselsättning och bli helt självförsörjande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsarbetslösheten i Småland

Mer i ämnet