Lessebo tar krafttag mot gymnasieavhopp

Uppdaterad
Publicerad

Omkring var femte elev i Kalmar och Kronobergs län hoppar av gymnasiet, något som bidrar starkt till ungdomsarbetslösheten enligt arbetsförmedlingen. I Lessebo har kommunen sedan 2012 tagit krafttag för att få tillbaka ungdomarna till skolbänken.

21-åriga Koen Eijkelenboom från Kosta började aldrig på gymnasiet. I grundskolan blev han mobbad, betygen rasade och han blev skoltrött.

– Det är nog därför jag inte gillar skolan, säger han. När jag tänker på skolan så tänker jag att det bara är onödigt, jag får ingen bra känsla av det.

Ungdomsarbetslösheten i Småland

”Det kan du glömma”

Det har varit fyra tuffa år sedan dess, med ett par ströjobb som enda sysselsättning. Det är först nu Koen har insett att han måste studera igen, och det tack vare ungdomscoachen Hugo Hermansson som övertalade honom.

– Först sa jag att det kan du glömma, berättar Koen Eijkelenboom. Men sen efter lite tjat så bestämde jag mig för att göra det ändå.

Söker upp skoltrötta ungdomar

Plug in heter projektet som med hjälp av EU-pengar startade 2012 och gick ut på att motverka avhopp från gymnasiet. Flera landsting och kommuner runt om i landet var delaktiga, däribland Lessebo kommun som tyckte att det gick så bra att man efter projektets slut fortsatte med verksamheten i egen regi.

– Det är mycket folk i skolans värld som har ansvar för ungdomarna, och det är väl jättebra, säger Hugo Hermansson, ungdomscoach Lessebo kommun. Men ungdomarna som inte ens går dit behöver man också nå på något vis.

För att göra det brukar Hugo Hermansson försöka träffa ungdomarna i en annan typ av miljö.

– Det kan vara på ett café, en pizzeria eller fritidsgården. Där är det lättare att få igång ett samtal och diskutera framtiden än i skolan som ju ungdomen ofta inte tycker om.

38 procent hoppar av

38 procent av eleverna boende i Lessebo kommun slutför inte sina gymnasiestudier inom fyra år, det enligt SKL:s senaste siffror från läsåret 2012/2013. Ingen annan kommun i Kalmar och Kronobergs län har en så hög andel avhoppare. Den andelen ska Plug in-verksamheten försöka pressa ner, och därmed också ungdomsarbetslösheten.

– Ungdomarna som inte har gått i gymnasieskola har mycket svårare i arbetslivet senare, säger Hugo Hermansson, ungdomscoach Lessebo kommun.

Den bilden delar han med samtliga av de fyra arbetsförmedlingschefer som SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med.

Satsar på folkhögskola

Koen Eijkelenboom letar nu efter en folkhögskola där han kan läsa ikapp det han har missat, och få den utbildning som arbetsgivarna kräver.

– Man vill ju ha ett ordentligt jobb, inte bara massa småjobb. Någon gång måste man ta tag i sitt liv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsarbetslösheten i Småland

Mer i ämnet