Foto: Jessica Gow / TT

”Skolorna tävlar mot varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingschefen Jörgen Persson ser problem i att många utbildningar inte ger kompetensen som arbetsgivarna behöver.

Jörgen Persson är chef för arbetsförmedlingen i Kalmar, Nybro, Emmaboda, Öland och Torsås.

Han håller med forskaren Alexandru Panican om att många ungdomar inte har den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden, och att det till viss del beror på konkurrensen mellan utbildningarna.

Ungdomsarbetslösheten i Småland

– Skolvärlden är en öppen bransch nu där privata och kommunala skolor tävlar mot varandra för att attrahera elever, säger han. Så som jag ser det så är inte det stora slagträet om man får jobb efter utbildningen eller inte, utan det handlar snarare om självförverkligande och vilka tekniska hjälpmedel skolan har.

– Det är egentligen helt irrelevanta lockmedel, säger han.

Svår mediebransch

Jörgen Persson vill inte peka ut någon enskild utbildning som gör sig skyldig till detta, men ger media som ett exempel på en svår bransch.

– Den branschen har många drömmar om, men sanningen är att det är tufft.

Rektorn svarar

På gymnasieskolan Jenny Nyströmsskolan i Kalmar går ett 90-tal elever programmet Estetik och media.

Rektorn Mariette Andersson ser inte att de bidrar till någon missmatchning på arbetsmarknaden.

– Det är ett högskoleförberedande program, säger hon. Vi har haft elever som blivit allt ifrån läkare till jurister och psykologer. Är det något man lär sig här så är det att kommunicera, och det har man nytta av oavsett vad man vill syssla med i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsarbetslösheten i Småland

Mer i ämnet