En till sjukhus efter olycka på metallgjuteri

Uppdaterad
Publicerad

Vid 09.30 på påskaftons morgon inträffade en arbetsplatsolycka på ett företag i Mönsterås. Två personer skadades och en fick föras till sjukhus efter att ha fått skållhet flytande metall på sig.

Olyckan skedde i företagets lokaler på Gjuterivägen i Mönsterås. Enligt räddningstjänsten skedde det en explosion i ett kar med flytande metall som därefter skvätte upp på de två anställda som befann sig i närheten.

– Förmodligen är det någon typ av verktyg som släppt och åkt ner i den här flytande massan som har gett upphov till en explosion, säger Anders Sjöberg, inre befäl på räddningstjänsten i Mönsterås.

– När det åker ner något som är kallare än det som är flytande så blir det en reaktion och så skvätter och sprutar lättmetallen runt omkring sig.

Fick lindriga skador

De anställda ska ha fått skador både på lår och hals och en av personerna fördes med ambulans till länssjukhuset i Kalmar. Mannen, som är i 40-årsåldern, har enligt sjukvården lindriga skador med lades ändå in på vårdavdelning.

Inledningsvis förekom uppgifter om att båda männen avfördes från platsen med ambulans, men polisen uppger på lördagseftermiddagen att den andra mannen inte ska ha varit i behov av sjukhusvård, och därför aldrig följde med ambulansen.

Polisen har nu upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka, och har bland annat hållit förhör med vittnen till olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.