Arkivbild Foto: TT

Årets första gräsbrand i Emmaboda

Uppdaterad
Publicerad

En gräsbrand blossat upp på Gjutaregatan i Emmaboda under lördagseftermiddagen. Det brann med öppna lågor, men räddningstjänsten kunde snabbt bekämpa elden.

– Området som brann var ungefär 50 meter långt och 10 meter brett. Det är nu släckt och det är klart, säger Finn Jensen på räddningstjänsten i Emmaboda, när vi når honom vid halv tretiden på lördagseftermiddagen. 

– Det var årets första gräsbrand, försätter han. 

SMHI har gått ut och varnat för att det finns stor risk för just gräsbränder i Kronobergs län och i Kalmar län utom Öland. 

– Hur ser riskerna ut nu?

– Fortsätter det att vara så här fint väder med solen som bränner, så kan det mycket väl bli fler gräsbränder i helgen, säger Finn Jensen.

Gräsbrand utanför Lessebo

Strax efter klockan fyra på eftermiddagen kom det också in ett larm om en gräsbrand på en mindre ort söder om Lessebo. Åtta personer från räddningstjänsten i Lessebo och Kosta bekämpade den branden. 

– Vi är här och jobbar just nu. Det har brunnit på ett ganska stort område på cirka två hektar, säger Tony Klemets, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten Östra Kronoberg. 

I nuläget anser räddningstjänsten att inga byggnader är hotade. 

– Min bedömning är att det inte föreligger någon större spridningsrisk nu när vi fått på vatten, men vindarna är lite luriga här, så vi kommer släcka av det ordentligt.  

Det är ännu oklart hur branden startade.

– Troligtvis har någon eldat gräs här och elden har gått i från personen. Jag har inte fått kontakt med någon ännu, eftersom vi precis kommit hit, säger Tony Klemets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.