Foto: SVT

Många trotsade regnet för att delta i #MeToo-manifestation

Uppdaterad
Publicerad

Över stora delar av världen fortsätter människor att diskutera #metoo på sociala medier. Och under söndagen manifesterar sig engagemanget på flera platser i Sverige, bland annat på Larmtorget i Kalmar.

I ett tiotal städer i hela landet kommer människor att samlas för att manifestera mot sexuella trakasserier och övergrepp. På Facebook har tusentals människor anmält sitt intresse för att delta.

På Larmtorget i Kalmar startade manifestationen klockan 12 och pågick under drygt två timmar. Trots det ruggiga höstvädret kom ett hundratal personer för att delta.

– Vi vill kunna berätta våra historier utan att behöva bemötas med skuldbeläggande eller skam. Vi cill också att våra makthavare och politiker ska förstå att vi behöver en förändring, säger Alexandra Durne som är en av initiativtagarna.

Talare och artister slöt upp

Under eftermiddagen uppträdde lokala artister på scenen. Arrangörerna hade även bjudit in representanter från Kalmar kommun och Länsstyrelsen i Kalmar län att tala om sexuella trakasserier och övergrepp.

En av dem som besökte Larmtorget idag var Gabrielle Kreme, vars syfte med dagen var tydligt.

– För att visa hur många vi är.

 Även Mike Waxman ville ta del av manifestationen i dag. Han tyckte det var synd att inte fler män slöt upp på Larmtorget.

– Det här är en fråga både för kvinnor och män. Även om vi i dag ska lyssna till de här kvinnorna som är drabbade, så tycker jag ändå på sikt att även män måste ta sitt ansvar och diskutera våra känslor och hur vi hanterar dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.