Guldfågeln åtalsanmäldes efter att flera kycklingar skållats levande – nu har utredningen lagts ner. Foto: SVT

Levande kycklingar skållades – nu läggs utredningen mot Guldfågeln ner

Uppdaterad
Publicerad

Under en rutinkontroll förra året kom det fram att minst tio kycklingar skållats levande. Guldfågelns slakteri på Öland anmäldes för brott mot djurskyddslagen. Men nu läggs utredningen ner.

SVT har tidigare rapporterat om att kycklingar skållats levande på fabriken vid minst fyra tillfällen vilket ledde till åtalsanmälan mot företaget. Veterinärer har även slagit larm om att ovanligt många kycklingar skadas under frakten till slakteriet.

Guldfågeln åtalsanmäldes därför av Länsstyrelsen i Kalmar län, men nu har alltså förundersökningen lagts ner.

Kammaråklagaren Kjell Jannesson i Kalmar menar att det inte längre finns någon anledning att fullfölja förundersökningen. Enskilda djur har visserligen farit illa, men verksamheten bryter enligt åklagaren inte mot lagen.

– Hanteringen av slaktkycklingar på Guldfågel är en fabriksartad hantering som egentligen går emot djurskyddslagstiftningen som är individbaserad. Hanteringen är dock accepterad av myndigheter, säger Kjell Jannesson i sitt beslut att lägga ner ärendet.

”En av de bästa”

Enligt åklagaren har Guldfågeln efter att missförhållandena uppdagades både samarbetat med Livsmedelsverket och Länsstyrelsen. Slakteriet ska ha gjort förbättringar i såväl kontroller efter bedövning som förändringar avseende avlastning av slaktdjur.

Myndigheternas utredningar visar enligt Kjell Jannesson att Guldfågelns djurhållning, trots uppgifterna som kommit fram, håller en god standard.

–  Livsmedelsverkets och Länsstyrelsens utredningar, samt Guldfågeln egna utredningar tyder också på att Guldfågelns verksamhet trots allt är en av de bästa i landet och mycket bättre än övriga länders hantering, skriver åklagaren i beslutet.

Guldfågeln: ”Detta är en bekräftelse”

På Guldfågeln är man nöjda med åklagarens beslut, och ser det som en bekräftelse på att man sköter verksamheten enligt reglerna.

– Vi menar att detta är en bekräftelse på att vi jobbar rätt och att vi också är väldigt långt framme inom detta området, vilket också åklagaren framhåller, säger Guldfågelns vd Peter Andersson till SVT.

Enligt Peter Andersson så fungerar det vardagliga samarbetet med myndigheterna bra, trots att det var Länsstyrelsen som anmälde företaget.

– Det är så lagstiftningen fungerar. Hittar de brister så anmäler de, säger Peter Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.