Yxan som användes vid misshandeln hade spår av blod på skaft och yxhuvudets baksida. Foto från polisens förundersökning. Foto: Polisens förundersökning

Åtalas för yxattack mot granne – spräckte skallen

Uppdaterad
Publicerad

En 46-åring i Västerviks kommun åtalas nu för att ha slagit baksidan av en yxa i huvudet på en av sina grannar.

Av utredningen framkommer att de två männen känner varandra och i december befann de sig båda i 46-åringens lägenhet på en mindre ort i Västerviks kommun. Berättelserna går i sär om vad som hände men ett bråk om ett lån som inte betalts tillbaka ska ha uppstått och 46-åringen ska enligt åtalet ha slagit en yxa flera gånger i huvudet på grannen.

Grannen, en man i 40-årsåldern, lyckades fly ut ur lägenheten och gömma sig bakom ett hus. 46-åringen ska då ha kommit efter och jagat honom, och därefter slagit sönder rutorna till mannens flickväns bil med samma yxa.

Fick skallfraktur

Mannen blödde kraftigt efter misshandeln och vid en läkarundersökning senare visade det sig att han fått en fraktur i skallbenet. Enligt rättsläkarbedömning kunde mannens skador ha kunnat bli livshotande om han inte lyckats väja för ett av slagen.

46-åringen åtalas nu för grov misshandel och skadegörelse vid Kalmar tingsrätt. Han nekar till brott och hävdar att såret i grannens huvud orsakats av grannen själv, och att han själv blivit attackerad av grannen och lever under dödshot från denne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.