Till hösten väntas studenter återuppta sina studier. Foto: SVT

Avhoppade polisstudenter kommer tillbaka till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Inför vårterminen var det rekordmånga studenter som skickade in en ansökan till polisutbildningen i Växjö. Av de 790 platser som erbjöds i landet fick Växjö 325 platser. De ansvariga på utbildningen väntar sig dessutom att en stor del av de studenter som tagit studieuppehåll återvänder.

Läget på polisutbildningen i Växjö kan komma att förbättras inför nästa termin. Anledningen är att flera studenter som tidigare valt att göra uppehåll på utbildningen kommer tillbaka.

– Av de 21 studenter som begärde anstånd med sin studiestart förväntar vi oss att 15-19 påbörjar utbildningen till hösten. Anledningen till varför vissa inte valde att börja till våren var dels på grund av deras sociala situation eller att de inte hade råd, dels för att några studenter fick kort tid att ställa om till att flytta till Växjö, säger Ola Kronkvist, universitetslektor på polisutbildningen på Linnéuniversitetet.

Läget ser betydligt bättre ut för utbildningens ansvariga. Inför hösten har de fyllt samtliga 325 platser och fler kan tillkomma om behovet finns.

– Det beror på att Växjö är en av de populäraste orterna i landet där man kan gå en polisutbildning. Sedan är vi och kommer att vara tillmötesgående gällande när studiestarten kan ske, eller när någon behöver studieuppehåll. För vi vet att de flesta kommer tillbaka då.

Utbildningen följer diskussionen om krav

Polisutbildningen har själva ingenting med antagningen att göra, den sköts av Polismyndigheten. Däremot är utbildningen delaktig i diskussionerna om hur kraven bör anpassas.

– Kraven ser vi över kontinuerligt, men diskussionerna handlar inte om att sänka kraven. Det handlar mer om att anpassa och särskilt exkludera platser för de som vi anser skulle kunna bli utmärkta poliser, säger Ola Kronkvist.

Utbildningen har i flera år kunnat erbjuda 50 distansplatser, vilket har lett till att studenterna inte behöver vara i Växjöområdet under utbildningens gång.

– Dessa platser har alltid varit fyllda vid kursstart med flera studenter på kö. När tomma platser uppstår kan man inte alltid fylla dem, då upplägget på utbildningen är att polisstudenterna kan bilda geografiskt hållbara grupper ute i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.