Barbro Neuman i Virserum har inget hopp om att få tillbaka sina pengar. Hör henne berätta i klippet ovan. Foto: Olof Peterson/SVT

Barbro blev lurad på sin husbil: ”Skulle få 500 000 kronor”

Uppdaterad
Publicerad

Två personer är häktade misstänkta för grovt bedrägeri efter husbilshärvan i Lagan, där Barbro Neuman i Virserum lurades att lämna ifrån sig sin husbil.

Det började med att Barbro Neuman la ut en annons på Blocket. Barbro ville sälja sin husbil för att få pengar till resor – hon ville gärna hälsa på sina barnbarn i USA eller köpa ett hus utomlands.

Sedan kom ett telefonsamtal, som förändrade allt.

– De erbjöd sig att sälja husbilen. Jag blev lovad 500 000 kronor inom en månad, säger hon.

På ytan ser företaget som kontaktat Barbro seriöst ut, det har funnits länge och skött sin ekonomi. Men i verkligheten har det äldre företaget precis tagits över av personer med miljonskulder och styrelseledamoten ska snart avtjäna ett fängelsestraff.

Barbro övertygades om att lämna ifrån sig sitt registreringsbevis och nycklar. Sedan såg hon inte röken av vare sig bilen eller pengarna.

Hör hennes berättelse i klippet ovan.

”Noga förberett”

Barbro Neuman gjorde en polisanmälan, hon kollade också upp vilka som ägt de andra bilarna som företaget tagit över och varnade dem.

I dag sitter två personer häktade för grovt bedrägeri och nästa vecka väntas åklagaren väcka åtal.

– Jag kan berätta att det rör sig om mellan tio och 15 bedrägerier och att åtal förväntas väckas i slutet på januari eller början på februari, skriver åklagaren Lise-Lotte Norström till SVT Nyheter.

En del av bilarna har försvunnit utomlands, enligt Robert Loeffel, presschef på polisen region Syd.

– Nu har jag inte tittat på det här ärendet på ett tag. Men initialt såg det ut att vara noga förberett för att komma över så många bilar som möjligt på kort tid, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Husbilshärvan i Lagan

Mer i ämnet