Mannen som senare dömdes när han tar ut pengar från de misstänkta husbilsbedrägerierna. Foto: Polisens förundersökning

Efter husbilshärvan i Lagan – nu misstänks köparna för brott

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år dömdes två personer till fängelsestraff för en stor bedrägerihärva med husbilar. Nu pågår en polisutredning för att se om personerna som köpte husbilarna borde förstått att de var stulna.

Det var i augusti förra året som en man och en kvinna i Lagan, norr om Ljungby, startade ett företag som utgav sig för att sälja husbilar åt privatpersoner. Men det hela var ett bedrägeri – säljarna fick aldrig sina pengar.

I april dömdes mannen som är från Jönköpings län och kvinnan som är hemmahörande i Kronobergs län till fleråriga fängelsestraff.

Nu bekräftar åklagaren Marcus Sjöstrand för SVT Nyheter Småland att det pågår en förundersökning om häleri som en följd av härvan.

– Detta är en avknoppning från den tidigare utredningen med frågan om personerna som köpt husbilarna är skyldiga till häleri, om de förstått att bilarna var stulna, säger han.

Betalade med tavla

Marcus Sjöstrand vill inte berätta hur många som är misstänkta, men uppger att det handlar om ”flera personer”.

Ur den tidigare domen framgår att vissa av köparna betalade in pengar direkt på den dömde mannens konto och en köpare ska ha använt en tavla som betalningsmedel. Om dessa omständigheter är en del av utredningen vill åklagaren inte kommentera.

– Jag kommenterar inte en pågående förundersökning och bevisvärdering i massmedia, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Husbilshärvan i Lagan

Mer i ämnet
Mer Småland
Mer Nyheter