En man och en kvinna sitter häktade, misstänkta för grovt bedrägeri. Foto: SVT Design

Husbilsbedrägerierna i Lagan – två personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

I flera månader har polis och åklagare utrett turerna kring de misstänkta mångmiljonbedrägerierna med husbilar i Lagan. Nu ska fallet prövas i tingsrätten – två personer åtalas för bland annat ett stort antal grova bedrägerier

Under ett par månader i somras blev ett dussintal personer lurade på sina husbilar, flera av dem pensionärer. SVT Nyheter Småland har tidigare intervjuat Barbro Neuman, som är en av de drabbade.

Grova bedrägerier

Två personer, en man från Jönköpings län och en kvinna från Kronoberg, har suttit häktade under utredningen, misstänkta för bland annat grovt bedrägeri. Under tisdagen kom åtalet.

Mannen åtalas för tio fall av grovt bedrägeri, bedrägeri av normalgraden samt penningtvätt. Kvinnan åtalas för åtta fall av grovt bedrägeri.

Drev företag

På ytan drev de ett seriöst företag som förmedlade husbilar – men samtidigt hade de stora skulder och mannen väntade på att avtjäna ett fängelsestraff.

– Jag menar att hela affärsidén var att inte betala för de bilar man tog emot för försäljning. Jag anser också att jag har tillräckliga bevis för att mannen och kvinnan i de allra flesta fall gjort detta tillsammans och i samförstånd, säger vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Husbilshärvan i Lagan

Mer i ämnet