Här tar mannen ut pengar från de misstänkta husbilsbedrägerierna. Foto: Polisens förundersökning

Åtalade i husbilshärvan döms till flera års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen föll domen mot den man och den kvinna som lurat flera personer på sina husbilar i den så kallade husbilshärvan. De döms för tio fall av grovt bedrägeri, ett bedrägeri och ett penningtvättsbrott.

Mannen dömdes i tingsrätten för alla tre brott till fyra års fängelse (sänktes seanre till tre år av hovrätten) medan kvinnan döms för grovt bedrägeri samt ett rattfylleri som inte hör till husbilsmålet. Påföljden för henne blev två års fängelse då tingsrätten anser att hon haft en mer underordnad roll.

Tretton målsäganden

Det var i augusti 2020 som de nu dömda lurade personer att sälja sina fordon, främst husbilar, via deras företag i Lagan. Problemet var bara att ägarna snuvades på sina pengar då gärningsmännen stoppade dem i egen ficka efter att ha sålt fordonen. De lurade till sig över fem miljoner kronor.

I ärendet finns tretton målsäganden. Tolv personer som lurats på sina fordon och en person som blivit lurad att lägga handpenning på 100 000 kronor för en husbil han aldrig fick.

”Agerade under hot”

Mannen, som är från Jönköpings län, var den som kontaktade fordonsägarna och erbjöd dem att sälja sina bilar via företaget, medan kvinnan, som är från Kronoberg, främst var den som tog emot bilarna. De båda hanterade pengarna som kom från bilförsäljningen.

Enligt mannen var han en målvakt som under hot från den egentlige huvudmannen blivit tvingad till sina handlingar. Tingsrätten bedömer dock att han spelat en tillräckligt självständig i roll företaget.

I utredningen har polisen kommit fram till att fler personer än mannen och kvinnan var inblandade i husbilshärvan. Men dessa har ännu inte identifierats.

Både mannen och kvinnan har hela tiden nekat till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Husbilshärvan i Lagan

Mer i ämnet