Här tar mannen ut pengar från de misstänkta husbilsbedrägerierna. Foto: Polisens förundersökning

Misstänkt i husbilshärvan: ”Gjorde det för att betala knarkskulder”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som är åtalad misstänk för att ha lurat ett tiotal människor på sina husbilar hävdar själv att han är ett offer. I förhör säger han att han agerade under hot – och att allting grundade sig i stora knarkskulder.

Den stora husbilshärvan i Lagan började rullas upp i slutet av 2020. Den till ytan seriösa firman erbjöd sig att sälja husbilar åt privatpersoner, men några pengar för husbilarna kom aldrig, och husbilarna försvann.

Två personer, en man från Jönköpings län och en kvinna från Kronoberg, är nu åtalade för grovt bedrägeri.

”Fick ett ultimatum”

Mannen, som stått som ansvarig för företaget, påstår i förhör att allt började med knarkskulder, och att han inte hade något val.

”Jag fick ett ultimatum antingen betala tillbaks hela summan på 100 000 kr eller stå på ett bolag åt dem”, säger han i ett av förhören.

Hot mot familjen

Vem som i slutändan tog pengarna vill han inte avslöja. Han säger att ”erbjudandet” kom tillsammans med ett förtäckt hot mot hans familj och att han känt sig tvungen att göra som hans kontaktperson sagt.

Vart pengarna tog vägen kände mannen inte till – de har han enligt egen utsago bara skickat vidare utan att ställa några frågor om.

Mannen säger att han insåg att det var något konstigt med hela affären, men att han inte trodde att det handlade om bedrägerier som skulle drabba enskilda privatpersoner.

”Jag var väl inte riktigt med på att de skulle göra sådana här bedrägerier utan trodde att de skulle fuska med momsen”

Förhörsledaren: Hade du nån tanke på att dra dig ur?

”Det var ju för sent då och så var det ju den där skulden...”

Båda två förnekar brott

Mannen förnekar grovt bedrägeri i samtliga fall då han säger att han saknat uppsåt.

Kvinnan från Kronoberg som också är misstänkt säger i förhör att hon aldrig förstod att det handlade om brottslig verksamhet, och även hon förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Husbilshärvan i Lagan

Mer i ämnet