Foto: Bosse Holgersson

Här bärgas lastfartyget till Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Bärgningen av lastfartyget som gick på grund utanför Oskarshamn i helgen är nu klar. Under onsdagseftermiddagen kommer fartyget till varvet i hamnen.

Bärgningen genomfördes med hjälp av två bogseringsbåtar från ett internationellt bärgningsbolag.

– Klockan 12:27 blev Atlantic fri från grundet och nu pågår bogseringen till Oskarshamn, berättade Johan Eklöf vid kustbevakningen under onsdagseftermiddagen.

Lastfartyg på grund i Kalmarsund

Enligt kustbevakningen har ingen olja eller annat utsläpp kunnat siktas i samband med att fartyget drogs loss. Bärgningen påbörjades vid lunchtid och nådde hamnen efter några timmar.

– Fartyget bogseras till varvet i Oskarshamn och där ska Transportstyrelsen besikta fartyget och dyka runt det för att se hur omfattande skadorna är. Därefter tas beslut om fartyget kan köra vidare eller om det ska repareras på plats, säger Johan Eklöf.

Kaptenen och överstyrmannen på fartyget har häktats av Kalmar tingsrätt, misstänkta för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik. Lastfartyget innehöll 28 000 liter olja som började tömmas ut under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lastfartyg på grund i Kalmarsund

Mer i ämnet