Pojken föll från tredje våningen Foto: Teckning: SVT Design.

Pappan stod i duschen när barnet ramlade från fönster – frikänns

Uppdaterad
Publicerad

Den man som har stått åtalad misstänkt för vållande till kroppsskada på sin son som föll åtta meter ut från ett fönster frikänns av Kalmar tingsrätt.

Det var i somras som pappan gick in i duschen och då lämnade sin son utan tillsyn i lägenheten. Under tiden som pappan duschade ramlade den 20 månader gamla sonen ut genom ett fönster – och föll åtta meter ner från tredje våningen och landade på en gräsmatta. Pojken, som fick skador på höftben, bäcken, armbågen, levern och en njure, fördes till sjukhus för att opereras.

”Inget samband mellan skador och agerande”

Tingsrätten fastslår att det finns ”ett orsakssamband mellan NN:s skador och pappans agerande”, och att pappan har varit oaktsam. Men, konstaterar tingsrätten, ”varje avsteg från det normalt aktsamma är emellertid inte tillräckligt för att oaktsamheten ska vara straffbar”.

Tingsrätten anser att det inte har framkommit något som visar på ett medvetet risktagande från pappan vid tillfället eller att han skulle ha uppvisat någon nonchalans inför det som hände. Därför frikänns mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.