Paus för foto under den dramatiska föreställningen om tandhygien på Åbyskolans förskola i Lagan. Foto: SVT

Barn ska få bättre tandhygien – med hjälp av drama och magi

Publicerad

Folktandvården i Kronoberg provar en ny metod för att lära barn om god tandhygien. Projektet som kallas för Simsalabim ska pågå under två år och använda sig av en unik metod – dramaföreställningar.

Föreställningarna ska besöka förskoleklasser och barn som går i årskurs tre och fem på de flesta skolor i länet. Metoden används för att göra information om tandhygien mer spännande för barn.

På så sätt hoppas Folktandvården att barn ska få bättre tandhygien. De har nämligen märkt att barns tandhygien försämrats de senaste åren och att karies har blivit ett allt större problem.

Billig läsk och godis

– Läsk och godis är väldigt billigt. Där måste vi gå in och lära barn att man ska borsta tänderna två gånger om dagen och att man ska pausa sina tänder. Barn bör också ha en vuxen som hjälper en med tänderna, för det släpper föräldrarna rätt tidigt, säger tandhygienisten Evelina Kraft Bodi.

Under föreställningarna är tandhygienisterna utklädda till olika karaktärer som interagerar med barnen genom att ställa frågor och att använda rekvisita, som till exempel godis och tandkräm.

Klicka på spelaren för att se delar ur föreställningen på Åbyskolan i Lagan och höra Evelina Kraft Bodi berätta om metoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.