Från vänster står Carina Ståhlgren, Susanne Höglander (vinnare) och Margareta Eskilsson. Foto: Ostkakans vänner

Bästa ostkakan görs i Lammhult

Uppdaterad
Publicerad

Tio finalister hade kvalificerat sig till årets svenska mästerskap i att baka den bästa ostkakan. Och segern gick till Susanne Höglander från Lammhult som hade utgått ifrån ett recept hon fått från en kompis svärmor.

SM i ostkakebakning avgjordes i dag på Asa hergård i Lammhult. Tio slutfinalister hade tagit sig dit efter olika deltävlingar. De tävlande fick sina ostkakor bedömda utifrån färg, utseende, konsistens, lukt och smak.

Överlägsen vinnare blev Susanne Höglander från Lammhult som dessutom tävlade för första gången. 

– Det var mest som en kul grej för mig, men det är naturligtvis roligt att vinna, säger hon.

”Lagom stora ostkorn”

Juryns motivering löd: ”Ostkakan har en vacker guldgul yta med bra konsistens och lagom stora ostkorn. God med fin mandelsmak och sötma.”

– Jag gör allting från grunden och tar väldigt mycket tid på mig. En process på mellan tre och fyra timmar. Jag utgår ifrån ett recept jag fick för länge sedan av en kompis svärmor.

Hård kamp

Kampen om andraplatsen var desto hårdare. På andraplatsen kom till slut Carina Ståhlgren från Korsberga och tredjeplatsen gick till Margareta Eskilsson från Tenhult.

Pristagarna får priser från Målerås glasbruk och vinnaren får även det ärofyllda uppdraget att baka ostkaka till alla gästerna på årsmötet i mars nästa år.

Hur firar du SM-titeln?

– Med ostkaka så klart och det ska vara lättvispad grädde och jordgubbssylt till, säger Susanne Höglander.

Det här var trettonde året i rad som de svenska mästerskapen i oskakebakning arrangerades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.