Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sibylle Loo, verksamhetschef för anestesi- och intensivvårdskliniken på Länssjukhuset i Kalmar. Foto: Ida Svensson/SVT/Andreas Hillergren/TT

IVA i Kalmar är bättre rustade inför den andra coronavågen

Uppdaterad
Publicerad

I våras när sjukhusen snabbt fick ställa om till att vårda svårt sjuka covidpatienter var det mycket som var ovisst. Inför hösten och den omtalade andra vågen i vinter är förutsättningarna lite annorlunda. Nu är IVA i Kalmar mer förberedda om patienttrycket blir stort.

Under tisdagen är det två patienter med covid-19 som behöver intensivvård på Länssjukhuset i Kalmar.

– Vi har beredskap för upp till fyra covidpatienter. Om det blir fler patienter får vi skala upp. Vi har lokaler och utrustning till fler. Det kräver en del personalförflyttningar men det kan vi lösa, säger Sibylle Loo, verksamhetschef för anestesi- och intensivvårdskliniken på Länssjukhuset i Kalmar.

Nya behandlingsmetoder

Den tuffa våren har gett erfarenhet och kunskaperna har ökat. Bland annat har olika läkemedel satts in tidigare i vårdprocessen för patienten, vilket ha gett resultat.

– Vi vet mer om sjukdomsförloppet, det finns lite bättre behandlingsmöjligheter nu. Vi kan sätta in ett högt syrgasflöde för patienten under en längre tid, det kan förebygga så att det inte behövs respiratorvård.

Det finns också en större tillgång till sömnmedel nu jämfört med i våras då hyllorna gapade tomma.

Inga långa pass

I andra regioner som är hårt belastade får personalen jobbar 12-timmars pass, så är det inte på IVA i Kalmar i nuläget.

– Vi försöker hålla oss till rimliga och vanliga arbetstider. Vi försöker lösa lunch och fikarast. Det är ansträngande att jobba med skyddsutrustning och det kan behövas pauser på ett annat sätt ibland.

Är ni bättre rustade den här hösten?

– Ja, det är vi. Vi har ju gjort det här förut och det hjälper oss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jesper Svefors, infektionsläkare, berätta om de fem nya behandlingarna för covidpatienter i länet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

I videon ovan kan du höra Jesper Svefors, infektionsläkare, berätta om fem nya behandlingar för covidpatienter på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer