Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisens presstalesperson i polisområde Kalmar Kronoberg berättar att man märkt en markant ökning av bensinstölder. Foto: SVT/Polisen

Polisen om bensinstölder: ”Markant ökning i Kalmar län”

Publicerad

Under söndagskvällen undersökte polis i Högsby en bil efter misstankar om drograttfylla och olovlig körning. I bagaget hittade man slangar, kärl och borrutrustning. Utrustning som polisen misstänker skulle användas till att borra upp tanklock för att stjäla bensin. Robert Loeffel, polisens presstalesman berättar för SVT Nyheter Småland att bensinstölderna ökar i Kalmar län.

– Det är tre män som är misstänkta, två i 40-50 årsåldern och en yngling som är under 18 år. När vi stoppade bilen gällde misstankarna också drograttfylleri och olovlig körning, alla tre är nu misstänkta för förberedelse av stöld, säger Robert Loeffel.

– Framförallt i Kalmar län märker vi en markant ökning. Bara under förra veckan (vecka 41) hade vi 18 anmälningar, säger Robert Loeffel.

Det handlar framförallt om trakterna kring Torsås och Mönsterås. Det rör sig mest om småskaliga stölder, där tanklock borras upp och det stjäls mellan 10-30 liter bensin. I de fallen misstänker polisen att det är ”lokala förmågor i olika konstellationer” som sedan säljer vidare bensinen till ett billigare pris.

Det förekommer också enstaka fall där bensin från olika företag stjäls, dessa stölder rör sig kring 500 liter till flera kubikmeter bensin. I de här fallen misstänker polisen att det då rör sig om utländska ligor.

Foto: Polisen

Skydd för enskilda bilägare

Kan bilägare skydda sig på något vis från de här stölderna?

– Det är väldigt svårt men kanske om man parkerar på en upplyst plats där folk brukar röra sig. Ska man ha bilen uppställd en längre tid ska man inte ha särskilt mycket bensin i tanken men å andra sidan syns det ju inte på utsidan, det vet inte tjuven, säger Robert Loeffel.

Han betonar också att polisen är tacksamma ifall allmänheten hör av sig om de ser något misstänkt ske på parkeringsplatser så att polisen kan ingripa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer