Mark- och miljödomstolen avslår samtliga överklaganden kring den tilltänkta bergtäkten i Alvesta.

Grönt ljus för omstridda bergtäkten i Alvesta – alla överklaganden avslås

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en lång och infekterad fråga. Men nu har mark- och miljödomstolen sagt sitt, och alla överklaganden avslås. Swerock får alltså grönt ljus för att starta en ny bergtäkt vid Engaholm i Alvesta kommun.

Striden kring bergtäkten i Alvesta har pågått sedan 2019, då Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Kalmar gav företaget Swerock tillstånd att starta en ny bergtäkt i Alvesta. Det beslutet överklagas brett, både av privatpersoner, miljöorganisationer och av Växjö kommun.

Nu har Mark- och miljödomstolen kommit med sin dom, och den fastställer Miljöprövningsdelegationens beslut. Alla överklaganden avslås.

– Det betyder att Swerock kan fortsätta med sina planer, säger Magnus Hjort som är rådman på Mark- och miljödomstolen i Nacka.

Två detaljer ändrade

Två ändringar är dock gjorda sedan Miljöprövningsdelegationen gav sitt godkännande. Dels så får Swerock bedriva verksamhet i ett område som tidigare omfattades av strandskydd, detta då Länsstyrelsen i Kronoberg, efter att tillstånden gavs, har upphävt strandskyddet.

Dessutom måste bullervallen kring den tilltänkta bergtäkten utvidgas för att även skydda boende söder om bergtäkten.

En skiljaktig ledamot

En av de fyra domstolsledamöterna var skiljaktig i domen, då han ansåg att miljökonsekvensbeskrivningen inte var bra nog. Domen går att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen.

– Det är väl ganska sannolikt att detta överklagas dit, sen får vi se om Mark- och miljööverdomstolen tar upp fallet, säger Magnus Hjort.

Fotnot: Nacka tingsrätt har hanterat ärendet, då en av de klagande var anställd på Växjö tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Mer i ämnet