En äldre man fick hjärtstopp kort efter vaccineringen, men händelserna har inget samband enligt Läkemedelsverket. Foto: Jack Guez, AFP / TT

Obduktionen klar – dödsfall i Kalmar kopplas inte till covidvaccin

Uppdaterad
Publicerad

Den 30 december skickade Region Kalmar in en biverkningsrapport till Läkemedelsverket om att en äldre man avlidit dagen efter att han vaccinerats mot covid-19. Nu är obduktionen klar – och protokollet visar inga kopplingar mellan dödsfallet och vaccinationen.

Rapporten som skickades av Region Kalmar den 30 december handlade om en äldre multisjuk man som avlidit av hjärtstopp dagen efter att han fått vaccinet mot covid-19.

”Inga indikationer”

Läkemedelsverket har nu fått obduktionsprotokollet i fallet, och konstaterar att man inte hittat några kopplingar.

– Det finns inga indikationer i nuläget på att detta dödsfall skulle ha en koppling till vaccination mot covid-19, skriver Veronica Arthurson, enhetschef för Läkemedelsäkerhet, i ett mail till SVT.

Underlagen, precis som alla andra inkomna rapporter om misstänkta biverkningar, är nu skickade till den europeiska databasen EudraVigilance – och blir där en del av underlaget för den gemensamma läkemedelsövervakningen inom EU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.