Från och med 1 juni upphör de lokala rekommendationerna i Kronoberg. Foto: Ole Berg-Rusten/ TT

Lokala rekommendationerna upphör i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har utvecklingen varit positiv i Kronoberg. Antalet nya smittfall sjunker och färr skrivs in på IVA. Detta gör att Regionen nu plockar bort alla lokala rekommendationer utom en – delvis distansundervisning på gymnasieskolorna. Detta börjar gälla från den 1 juni.

– Då vi haft gynnsam utveckling kommer alla rekommendationer utom en att upphöra efter 31 maj, delvis distansundervisning på gymnasiet fortsätter, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist på dagens presskonferens.

För några veckor sedan låg Kronoberg på drygt 1100 nya smittfall i veckan. Den kurvan har de senaste veckorna gått kraftigt nedåt, och ligger idag på ungefär 400 fall i veckan. Samtidigt uppmanar Christian Blomkvist till forsatt noggrannhet med de nationella råden, detta för att slippa en ny uppgång och nya lokala rekommendationer.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– 400 i veckan är fortfarande ganska mycket om man jämför med andra regioner i landet, så faran är absolut inte över, säger Christian Blomkvist.

Färre nya IVA-patienter

När det gäller inlagda på sjukhus ligger det ungefär som förra veckan. Däremot har antalet IVA-fall halverats, något som Blomkvist lyfter som positivt.

– Färre nya skrivs in, samtidigt som personer skrivs ut. Att det fortfarande ligger kvar personer på sjukhus beror på att man behöver eftervård med syrgas när man får lämna IVA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet