Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Utbildning för elever som har svårt att klara skolan läggs ner

Publicerad

Navigatorskolan i Kalmar, som har varit en variant av introduktionsprogrammet på gymnasiet, ska läggas ner. Kalmarsunds gymnasieförbund har brist på pengar och det här är ett sätt att spara.

Navigatorskolan startade som ett samarbetsprojekt mellan Kalmarsunds gymnasieförbund och socialförvaltningen i Kalmar 2013. När projekttiden gick ut 2015 föll hela kostnaden på gymnasieförbundet. Det har lett till att kostnaderna för gymnasieförbundet har sexdubblats sedan 2015.

Få når behörighet

I underlaget till politikernas beslut på torsdagen står det att nästan hälften av de elever som någon gång varit inskrivna på Navigatorskolan inte har fått några betyg överhuvudtaget. Av de som har fått betyg är det bara åtta procent som blivit behöriga till ett nationellt gymnasieprogram.

– Vi kan inte bedriva verksamhet som inte ger förväntade resultat, säger Dzenita Abbas (S), ordförande i Kalmarsunds gymnasieförbunds styrelse.

Men styrelsen är inte enig om att en nedläggning av Navigatorskolan är rätt väg att gå.

– Det här är ungdomar som har väldigt stora sociala problem. Om de inte har den här insatsen så kommer de att hamna under socialtjänstens insatser. Då är frågan om det blir en besparing för kommunen eller om det bara blir dyrare, frågar sig Björn Brändewall (L) som också är ledamot i gymnasieförbundets styrelse.

Mer social verksamhet än utbildning

Tjänstemännen skriver att verksamheten haft stor betydelse för enskilda ungdomar ur ett psykosocialt perspektiv. Men just därför menar de att verksamhetens kostnader inte enbart bör ligga på gymnasieförbundet. Men ingen av medlemskommunerna har sagt sig vilja bidra.

Björn Andréen (M) röstade för att lägga ner Navigatorskolan.

– Visst, vi kan gärna vara med men vi kan inte vara de enda som driver detta. Eftersom kommunerna inte vill vara med så måste vi göra så här. I alla fall för tillfället, sen får vi se vad som händer i framtiden.

Det här är Navigatorskolan

Navigatorskolan vände sig till 16-20-åringar och var en plats för de som behövde ett alternativ till den traditionella undervisningen i skolan. På Navigatorskolan blandades praktiskt arbete med teori vilket underlättade för de som hade svårt för den vanliga klassrumspedagogiken eller hade en stor skoltrötthet. Projektet vände sig även till dem som fanns utanför skolan av olika anledningar. Det fanns också möjlighet till personlig utveckling och vägledning då det var ett projekt med de fyra myndigheterna plus skolan som samarbetspartner.

Syftet med Navigatorskolan var att skapa en verksamhet där det blev möjligt att erbjuda målgruppen en plattform där de kunde växa och känna sig trygga för att sedan hitta sin väg till arbetslivet och delaktighet i samhället.

Källa: Kalmarsunds gymnasieförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.