Arkivbild från bergtäkt.

Beslut: Swerock får bedriva bergtäkt utanför Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen beslutade Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Kalmar län att Swerock får bedriva bergtäkt vid Engaholm i Alvesta kommun.

Håkan Wifvesson, vd Swerock AB.

– Länsstyrelsen ser väl precis som vi att det finns ett behov av bergmaterial nära där man utvecklar staden och samhället runt omkring Växjö, så för vår del är det positivt, säger Håkan Wifvesson, vd på Swerock.

Boende har protesterat mot bergtäkten och efter synpunkterna har företaget Swerock nu kommit in med revideringar i ansökan för att minska bullerstörningar.

Kommunledningen i Alvesta var positiv till den planerade bergtäkten i Engaholm och ser att den kan skapa flera arbetstillfällen. I den angränsande kommunen Växjö har ledningen velat att bergstäkten skulle stoppas, bland annat eftersom lastbilar skulle passera genom det lilla samhället Gemla i Växjö kommun.

Oklart om beslutet överklagas

Växjö kommuns kommunalråd Anna Tenje (M) har inte tagit del av beslutet i sin helhet ännu.  

– Nu får vi läsa igenom det här beslutet och se vad det innehåller. Det ska innehålla 21 punkter med restriktioner och begränsningar. Vi kommer titta på om några av de punkter vi åberopat kommer tillgodoses, säger Anna Tenje. 

Anna Tenje (M), kommunalråd Växjö

Tror du att det kommer överklaga beslutet?  

– Jag kan inte ta ställning till det nu. Jag har ännu inte resonerat med en handläggare. Om det är tydliga punkter som inte tillgodoses som vi har krävt så får vi helt klart fundera över det.

Swerocks vd Håkan Wifvesson kan inte ge något besked idag om när företaget planerar att starta upp verksamheten i Engaholm.

– Det vet vi inte ännu. Vi kan bara invänta och se till det vinner laga kraft. Det får ha sin process. Skulle det överklagas så får vi ta det där ifrån och gör det inte det så startar vi upp så fort som vi kan.

Företaget har fått tillstånd att bryta högst 300 000 ton sten per år. Tillståndet som nu kommit från Länsstyrelsen gäller fram till 2039.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Mer i ämnet