Prästen Anton Hultgren är en av dem som kämpar för att David ska få stanna.

Beslutet står fast

Uppdaterad
Publicerad

De som kämpar för att epilepsisjuke David och hans familj ska få stanna i Sverige har ännu inte gett upp hoppet. Det görs namninsamlingar och även en facebookgrupp har skapats, men Migrationsverkets beslut om utvisning står fast.

– Davids möjligheter att få stanna på grund av hans vårdbehov har prövats av så väl Migrationsverket som Migrationsdomstolen. I en sådan prövning kan man konstatera att skillnaderna i den vård som kan erbjudas inte utgör skäl att bevilja tillstånd i den praxis som finns. I det här fallet har domstolen bedömt att den vård som finns att tillgå i hemlandet är tillräcklig, säger Mikael Persson, enhetschef för förvaltningsprocessenheten i Malmö.

Till grund för bedömningen ligger läkarintyg och landrapporter som belyser situationen i familjens hemland Bosnien.

Familjen Bajric

– De visar att det finns vård att tillgå, sedan fungerar lagen så att eventuella skillnader i den vården kan vi inte beakta enligt den praxis som finns, fortsätter han.

Kritiska till beslutet

Sahra Jama och Anton Hultgren, som är två av dem som har engagerat sig för familjen Bajric Beganovic, är fortfarande mycket kritiska till myndighetens beslut. Trots att möjligheten att få vård finns i Bosnien menar de att familjen inte kommer att ha råd att köpa medicin eller vård till sin son. Enligt intyg från den svenska sjukvården skulle det innebära allvarliga risker för Davids hälsa om han inte får vård, medicin eller om han skulle bli undernärd igen.

– Familjen är romer från Bosnien. De är statslösa och har ingen rätt att få jobb eller ett hem. Det finns ingen garanti att staten kommer att hjälpa dem med det nödvändiga och det finns absolut ingen garanti att David kan få den vård han behöver, säger Sahra Jama som är vän till familjen.

– Det är ingen hemlighet att romer i hela Europa och hela världen är ett förföljt folk. Att de inte har de rättigheterna som andra medborgare har. De spelar på orättvisa villkor, säger prästen Anton Hultgren.

Stödgrupp på Facebook med 600 anhängare

De fortsätter nu att kämpa för familjen genom namninsamlingar och en facebookgrupp med drygt 600 medlemmar. Men tiden börjar bli knapp, för enligt utvisningsbeslutet kanske familjen måste lämna Sverige redan nästa vecka.

Vad krävs för att sjuka barn ska få uppehållstillstånd?

– Det går inte uttala sig generellt i en sådan fråga. Vi gör bedömningar i varje enskilt fall utifrån det underlag vi har, säger Mikael Persson på Migrationsverket.

Finns det något ytterligare hopp för familjen att få stanna i Sverige?

– Är det så att det tillkommer omständigheter som är nya i förhållande till när domstolen prövade ärendet så kan man komma in med de omständigheterna till oss på Migrationsverket så ska vi pröva det, säger Mikael Persson.

– Som det ser ut idag finns det en utvisning som gäller, fortsätter han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Familjen Bajric

Mer i ämnet