Malin Lauber (S) har sedan införseln varit kritisk till betygskravet. Nu väljer Växjös politiska styre att plocka bort kravet. Foto: SVT

Betygskravet lyfts bort – garanterat sommarjobb till alla ungdomar i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2019 har det krävts godkända betyg i matte och svenska för att gymnasieungdomar ska kunna få ett sommarjobb av kommunen i Växjö. Nu har S, V och MP lyft bort kravet.

– Det är till alla elever, vi tycker inte någon ska exkluderas, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.

Det var 2019 som Moderaterna drev igenom förslaget om betygskravet för att kunna ta del av kommunens garantijobb. Ett krav som S, V och MP nu ändrar på.

– Vi gör det som vi tycker är rimligt, det vill säga, vi exkluderar inga ungdomar. Om man har haft det tufft en termin och inte klarat sina betyg kan det bero på väldigt många olika orsaker. Då tycker inte vi det ska exkludera de ungdomarna. Det är otroligt viktigt.

Ska inte ersätta anställda

Kommunen har haft vissa problem med att rekrytera personal till de kommunala jobben. Ett tillfälle som passar bra att fylla ut med sommarjobbande ungdomar tycker Malin Lauber (S) även om hon är noga med att säga att det inte handlar om att ungdomar ska ersätta anställdas ansvar eller jobb.

– Inom vissa yrkesgrupper har vi svårt att rekrytera medarbetare. Då är det ju jättefint om våra ungdomar får erfarenhet och kanske till och med känner att: ”detta kanske är något för mig.

Gäller fler ungdomar

En ny förändring är också att jobbgarantin kommer att gälla elever som slutar grundskolan som är på väg att börja gymansiet. Ungdomar som inte klarar betygen behöver inte heller gå i sommarskola för att få jobben.

– En sak är att ungdomar kommer ut och får arbetserfarenhet, det andra är att de får en sysselsättning under sommaren och därmed får något att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.