Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oliver Rosengren (M), ordföranden i nämnden för arbete och välfärd. Foto: TT/SVT

Växjös betygskrav för sommarjobb blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Inför sommaren införde Växjö kommun de hårdaste kraven i landet för de ungdomar som söker ett feriejobb, ett kommunalt sommarjobb för gymnasieelever; godkänt betyg i matte och svenska eller gå i sommarskola. Nu har det gjorts en utvärdering och reformen kommer bli kvar.

– Jag tycker att det tydligaste men också kanske det viktigaste resultatet är att hälften av dem som blev informerade om att de behövde delta i sommarskola för att få del av sommarjobben blev godkända redan under terminen, säger Oliver Rosengren (M), ordföranden i nämnden för arbete och välfärd. 

Sex elever kombinerade sommarskola och sommarjobb 

Utvärderingen som kommunen gjort visar att det var 747 ungdomar som sökte feriejobb i år. 160 av ansökningarna föll bort direkt för att de var ofullständiga eller hade fel ålder.  

Växjö inför betygskrav på feriejobb

21 ungdomar som sökte hade inte godkända betyg i svenska och matte. 

Men elva av dem lyckades bli godkända innan terminen var slut. Fyra elever tackade nej och sex elever kombinerade sommarskola och sommarjobb.

Stor administrativ apparat

Socialdemokraterna är fortsatt kritiska till reformen med betygskrav och tycker också att den tar för mycket resurser.

– Det är en ganska stor administrativ apparat för att hitta de här sex personerna. Jag tror på att jobba med frivillighet och att motivera eleverna att själva välja sommarskola och kunna jobba, säger Tomas Thornell (S), 2:e vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Tomas Thornell (S), 2:e vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd. Foto: SVT

Oliver Rosengren (M)håller inte med om att det är för resurskrävande. 

– Att följa upp och vara noggrann är bra och det är klart att det tar vissa resurser, men det är värt de resurserna. Krav är att bry sig och vi bryr oss allra mest om de här ungdomarna, säger han. 

Hårdaste kraven i landet  

Växjö kommun har nu de hårdaste kraven i landet när ungdomar ska söka feriejobb. I de flesta kommuner räcker det med att vara skriven i kommunen och ha rätt ålder.  

Förutom godkända betyg i matematik och svenska, eller att delta i sommarskola, finns det sedan tidigare också krav på att eleverna ska skriva CV, personligt brev och söka jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.  

– Växjölöftet sommar är här för att stanna. Kravet är att visa att man bryr sig och vi bryr oss allra mest om de här ungdomarna, säger Oliver Rosengren (M).

Socialdemokraterna är fortsatt kritiska till reformen.

–Jag är övertygad om att de som går på gymnasiet vill ha godkända betyg. Jag tror inte det har att göra med om de ska få ett sommarjobb eller inte, säger Tomas Thornell (S), 2:e vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö inför betygskrav på feriejobb

Mer i ämnet