Hyresgästföreningen skapade sommarjobb utan betygskrav

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Växjö kommun införde krav på godkända betyg i matte och svenska eller gå i sommarskola, så öppnade Hyresgästföreningen i Växjö upp för ungdomar som inte klarat kraven. 

– Vi hade ett behov och när Växjö kommun fattade, vad vi uppfattade som ett exkluderande beslut med betygskrav, så kändes det självklart för oss att initiera det här projektet, säger Olja Pekusic, verksamhetsutvecklare hos Hyresgästföreningen Sydost. 

Under tre veckor fick 10 ungdomar mellan 15-17 år sommarjobba. Det enda kravet var att de skulle vara hyresgäster.  

Växjö inför betygskrav på feriejobb

– Det var fem tjejer och fem killar med sex olika etniska bakgrunder. Det var en väldigt lyckad rekrytering.

Intervjuade unga människor i bostadsområdet

Sommarjobben gick ut på att utforska vad de unga tycker är ett attraktivt bostadsområde. Hyresgästföreningen vill få fler unga att engagera sig i organisationen och målgruppen var därför 15 till 25 år. 

– Ungdomarna skapade egna digitala enkäter som de skickade ut. De intervjuade också unga människor vad de tyckte om sitt område, till exempel vad som kunde bli bra och vad som kunde bli bättre, berättar Olja Pekusic. 

Kommer ni fortsätta med de här sommarjobben? 

– Det hoppas jag definitivt. Vi har redovisat det här för vår regionstyrelse som finansierat det. Projektet har varit lyckat och de är jättenöjda, så vi hoppas få fortsätta med det. Det finns gott om ungdomar att fånga upp även i framtiden. 

Olja Pekusic är också invald som ersättare i regionfullmäktige för socialdemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö inför betygskrav på feriejobb

Mer i ämnet