Foto: Johan Nilsson/TT

Få söker sommarjobb i Araby – kommunen vill utveckla stödet

Publicerad

Lupp-undersökningen av sommarjobben 2018 visade att nästan var tredje av gymnasieungdom i Arabyområdet i Växjö inte sökte något sommarjobb. Både M och S ser att stödet måste utvecklas.

Växjös kommunalråd Oliver Rosengren(M) är förvånad över resultatet att så få har sökt sommarjobb i Araby, ett område som finns på polisens lista över särskilt utsatta områden i landet. 

– Det är ett mycket oroande resultat och vi behöver noga ta reda på vad det är som gör att man inte över huvud taget söker sommarjobb. Vi vet att ungdomar som växer upp med ett mindre nätverk kan ha svårare att få ett sommarjobb, men om man inte ens ha försökt att söka ett så kan man ju inte drabbas av den problematiken, säger han.

Växjö inför betygskrav på feriejobb
Oliver Rosengren(M), kommunalråd Växjö Foto: SVT

Oppositionsråd i Växjö Tomas Thornell (S) är inte lika förvånad över resultatet och tänker att det har med klass att göra. 

– Det är ett stort utanförskap i Araby vilket innebär att man inte har samma chans att komma in i samhället. Det här går tyvärr i arv. Har man föräldrar som kanske är arbetslösa, så påverkar det också barnen och det gör att färre söker sommarjobb, säger han.

29 procent hade inte sökt sommarjobb

Lupp är en enkät som är utformad av mucf, myndigheten för ungdoms – och civilsamhällesfrågor för att få kunskap om ungas situation.

Enkäten från 2018 visar att bland gymnasieungdomarna i åskskurs 2 i Arabyomårdet var det 29 procent som inte hade sökt sommarjobb. Totalt i Växjö kommun var det 16 procent som inte hade sökt sommarjobb. Både M och S är överens om att det nu behöver göras insatser för att få fler att söka i Arabyområdet.

– Vi behöver använda de mötesplatser som vi har på Araby, till exempel Araby Park Arena för att möte ungdomar och ge stöd att till exempel skriva cv och ansökan. Den typen av insatser ska vi nu växla upp, säger Oliver Rosengren(M). 

Tomas Tornell (S) håller med.

– Det behövs göra en extra insats där, för att stötta de här ungdomarna. Vi vuxna måste finns på platser där ungdomarna samlas och hjälpa dem att söka sommarjobb, säger han.

Tomas Thornell (S), 2:e vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö inför betygskrav på feriejobb

Mer i ämnet