Arkivbild Foto: TT

Flera bluffakturor till länsstyrelsen har polisanmälts

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal bluffakturor har under de senaste åren skickats till Länsstyrelsen i Kalmar. Nu är en polisanmälan mot blufföretagen inlämnad.

Under de senaste tre åren har ett antal bluffakturor skickats till Länsstyrelsen i Kalmar. Några av dem har betalats, andra inte. Nu är blufföretagen polisanmälda och länsstyrelsen hoppas på att brotten klaras upp.

– Vi vet inte om det är samma personer som ligger bakom alla fakturor. Det får utredningen visa, säger Christina Karlberg, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Kalmar.

”Såg att det saknades beställningar”

Hon vill inte berätta om hur många fakturor det handlar om, och inte heller om vilka belopp som ska ha betalats ut av länsstyrelsen.

– Vi upptäckte det när vi såg att det saknades beställningar till det som stod på fakturan. Det har bland annat handlat om annonser som skulle ha beställts enligt fakturorna och om IT-material, säger hon.

Länsstyrelsen i Kalmar har nu extra kontroll av alla inkommande fakturor.

– Vi har informerat samtliga anställda om risken med den här typen av fakturor och hur vi ska hantera dem. Vi har också gett information till andra länsstyrelser i landet så att de inte drabbas av detta. Det gäller att fastställa att det är en bluffaktura redan när den når oss, säger Christina Karlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.