Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pippi fortfarande populärt hos svenska och tyska turister Foto: Tobias Keller / SVT

Suget enormt efter Pippi och Emil – utländska turister vallfärdar till Vimmerby

Publicerad

Pandemin slog hårt mot Astrid Lindgrens Värld och turistnäringen in Vimmerby. Men turisterna verkar inte ha lessnat i väntan på att få träffa Astrid Lindgrens folkkära karaktärer. Nu – ett år efter pandemins nedstängningar – rullar turister in som aldrig förr.    

Konkursen var nära för ALV i Vimmerby och striden med polisen om coronarestriktioner har dominerat rubrikerna de senaste åren. Det påverkade hela Vimmerby kommun, för när temaparken var stängd försvann Vimmerby nästan helt från turistkartan.

Tyskar och danskar

Men suget efter Emil, och speciellt Pippi, har visat sig vara starkare än de olyckliga omständigheterna. Lena Möller, marknads- och försäljningschef på Astrid Lindgrens värld, är glad över att skrattande barnfamiljer nu är tillbaka med besked.

– Från midsommarhelgen fram till vecka 32 är våra boenden helt fullbokade, beskriver Lena Möller situationen just nu.

Särskilt Pippi är fortfarande väldigt populär även utomlands. Enligt Lena Möller har besöksflödet från framförallt Tyskland och Danmark startat tidigare än andra år.  

Pippi är fortande populärt även utomlands. Enligt ALV känns det ett starkt besöksflöde från Tyskland samt Danmark. Foto: Tobias Keller / SVT

Att tyska turister är tillbaka ser även Elisabeth Wolmeryd, delägaren vid Vimmerby camping, i deras bokningar.      

– 2019 hade vi ett rekordår men vi kommer att slå siffrorna under sommaren.

Saknar personal

Men helt problemfritt är det förstås inte. Nu är det i stället bristen på kunnig köks- och serveringspersonal som spökar. Men Elisabeth Wolmeryd efter några svåra år tänker inte Elisabeth Wolmeryd låta sig nedslås.

– Vi är riktig glada och ser fram emot en dundersommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer