Brandmästare Jörgen Svensson (mitten) med Henrik Smitterberg (tv), Kustbevakningen och Patrik Lindén, Kustbevakningen förklarar hur saneringsarbetet av den läckta oljan går till. Oljan kommer från det grundstötta fartyget Makassar Highway som gick på grund i Tjusts skärgård norr om Västervik den 21 juli. Foto: Stefan Jerrevång/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bogseringen avslutas på torsdagsmorgonen

Uppdaterad
Publicerad

Bogseringen av det grundstötta fartyget Makassar Highway väntas avslutas på torsdagsmorgonen då det enligt planen ska lägga till i Oskarshamn.

Fartyget, som gick på grund utanför Loftahammar 23 juli, började bogseras i en mycket låg hastighet under tisdagskvällen. Nu, mer än ett dygn senare, väntas Makassar Highway komma fram till hamnen i Oskarshamn.

Länsstyrelsen i Kalmar län har gått ut med ett meddelande till sjöfarare på väg till eller från Oskarshamn där de avråder från trafik i farleden till hamnen från klockan 05.00 till kl. 09.00, då fartyget väntas komma fram. Vid 05.00 befann sig fartyget fortfarande en bit ut i Kalmarsund.

Började läcka olja

Bogseringen har inte gått helt problemfritt. När man vid ett tidigare skede under 20 minuter gjorde ett försök att öka hastigheten, eftersom fartyget då är lättare att manövrera, började olja läcka ut.

Kustbevakningens ledningscentral uppgav tidigt på morgonen att man inte hade kännedom om att några ytterligare komplikationer tillstött och att bogseringen tycks gå enligt plan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet