Foto: Peter Atterfjäll

Nya oljeutsläpp från fartyget

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt utsläpp av olja har skett efter att bogseraren av Makassar Highway provat att öka farten. Kustbevakningens efterföljande enheter arbetar nu med att bekämpa utsläppet.

Under 20 minuter provade bogseraren att öka hastigheten för att se om det skulle vara möjligt att framföra fartyget snabbare till Oskarshamn. Med högre fart är fartyget lättare att manövrera.

Fartprovet avbröts på Kustbevakningens begäran efter att olja läckt ut som ett resultat av fartökningen. Cirka hälften av den utsläppta oljan bedöms redan ha tagits ombord Kustbevakningens fartyg.

Utsläppet skedde ute till havs och består av oljeklumpar och tunna oljestrimmor. Risken att oljan komma nå land bedöms som låg, enligt ett pressmeddelande från Kustbevalningen.

Tar höjd för större oljeläckage

Bärgningsföretagets bedömning är att oljan som funnits i tanken kan ha förskjutits och tryckts in i en annan tank. Kustbevakningen har efter flera dagars sökande inte upptäckt några större mängder olja i vattnet vare sig med besättningarna från flyg, fartyg eller med dykare.

− Vi tar i vår resursplanering höjd för att en större mängd olja kan ha kommit ut, trots att vi inte kunnat upptäcka några stora sjok. Och vi fortsätter hela tiden vår övervakning av kusten och säkerställer att vi snabbt kan få materiel och personal på plats om tidigare okänd olja upptäcks, säger Mattias Heneborn, räddningsledare vid Kustbevakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet