Här bogseras fartyget Makassar Highway till Oskarshamn. Foto: KustbevakningenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Långsam bogsering av havererat fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Bogseringen av det havererade lastfartyget utanför Västervik har fortsatt hela natten. Hittills har bogseringen gått bra men enligt Kustbevakningen dröjer det till torsdagsmorgonen innan man är framme i Oskarshamn.

Totalt ligger fem fartyg från Kustbevakningen bakom det grundstötta lastfartyget Makassar Highway under bogseringen till Oskarshamn. Deras ansvar är att samla upp eventuella oljeläckage från fartyget men hittills har fartyget inte läckt någon ytterligare olja under bogseringen. Under morgonen skickades även flyg upp för att fortsätta att hjälpa till med övervakning.

− Just nu är läget oförändrat. Allt ser bra ut och det fortskrider som planerat. Fartyget befinner sig cirka tolv sjömil utanför Västervik, säger Kustbevakningens biträdande on-scene commander Patrik Lindén.

Bogsering i 1,5-2 knop

Inledningsvis gjordes försök att göra bogseringen i 3 knop, men hastigheten fick sedan minskas till 1,5–2 knop.

− Samtidigt finns jag nu på plats i Oskarshamn för att förbereda och samordna myndigheter om något skulle hända samt förbereda mottagandet av fartyget, säger Patrik Lindén.

Enligt honom ser läget just nu positivt ut men samtidigt försöker berörda myndigheter ta höjd för värsta möjliga scenario.

400 000 liter olja

Risken för ytterligare oljeläckage är överhängande. De skadade tankarna är tömda, men ombord finns fortfarande runt 400 000 liter olja – samtidigt som sprickbildningen i skrovet kan förvärras.

Makassar Highway gick på grund för en vecka sedan och har läckt omkring 14 000 liter olja. På tisdagen uppgavs att operationen, som inleddes under kvällen, kan ta uppemot 30 timmar.

Vid klockan 06.00 befann fartyget sig i höjd med Västervik, på väg ner mot Oskarshamn. Under torsdagsmorgonen, eller tidig förmiddag, räknar Kustbevakningen med att man är framme i Oskarshamn.

Kustbevakningens skepp sedda från Makassar Highways akter under bogseringen. Foto: Kustbevakningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet