Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barbro Loborg bor granne med södra Sveriges största vindkraftspark i Tvinneheda utanför Åseda. Hör henne berätta i klippet ovan. Foto: Anne Torvinen/SVT

Bor granne med nya vindkraftverket utanför Åseda: ”Finns ingen fristad från bullret längre”

Publicerad

Under torsdagen invigdes den nya vindkraftsparken Tvinneheda utanför Åseda. Ett stenkast bort bor Barbro Loborg som varit engagerad motståndare till den vindkraftspark som räknas som södra Sveriges största.

– Vi blir kallade klimatförnekare. Det handlar inte om att vara emot vindkraft utan att belysa baksidan som annars inte kommer fram för det finns ju en hel del negativa sidor med vindkraften också.

I den gamla skolbyggnaden har Barbro Loborg bott i snart 30 år. Den svenska sommaren står i full grönska. Hon berättar att vinden ligger rätt idag och därför är bullret överkomligt.

Uppvidinge

– Jag försöker skärma av mig men det är svårt. Mitt hus är ett stort bullerplank så jag får väldigt mycket buller och ljud inomhus och utomhus. Jag har svårt att sitta på verandan, säger Barbro Loborg.

”Naturvärden går förlorade”

Barbro Loborg och hennes grannar störs av de buller som vindkraften producerar men hon vill också understyrka att det finns fler förluster i skuggan av vindkraftsparken.

– De gräver och gör stora, nya vägar igenom våtmarker. Det finns naturvärden som går förlorade. Exempelvis fanns här ett tjäderspel där det nu står en koloss till vindkraftverk istället.

Sörjer lugnet

Barbro Loborg har kämpat emot vindkraftsparken. Nu är det för sent. Det röda huset med vita knutar menar hon har blivit ett bullerplank.

– Det finns liksom inte en fristad från bullret. Man blir ju både uppgiven och förtvivlad och självklart också stressad för det blir ju inte tyst. Det var ju därför jag flyttade hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppvidinge

Mer i ämnet