Kommunstyrelsens ordförande, Ilko Corkovic (S), har sett ett behov av att ha väktare som informerar människor om att hålla avstånd. Foto: Arkivbild / SVT Arkivbild

Borgholm anlitar väktare – ska få människor att hålla avstånd

Publicerad
Borgholms kommun har upphandlat väktare i Borgholms stad som ska få människor att hålla avstånd. Väktarnas insatser ska riktas mot centrala Borgholm, men möjligheten finns att insatserna även riktas mot Borgholms kommunala stränder.

– Vi ser att det kommer allt fler människor hit till Borgholm. De flesta sköter sig och håller sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men det finns ett behov att informera människor om att följa rekommendationerna och hålla avstånd, säger Ilko Corkovic (S), kommunstyrelsens ordförande.

Väktarna ska finnas på plats i Borgholms stad i offentliga miljöer från onsdag till lördag mellan klockan 16.00 och 23.00 vecka 29 och vecka 30. Kommunen har även möjligheten att förlänga avtalet med företaget med ytterligare en vecka.

”Vi tar pandemin på allvar”

Ilko Corkovic hoppas att väktarna ska få människor att bättre följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi vill markera att vi tar pandemin på allvar. Väktarna ska informera och höja medvetenheten hos dem som vistas i kommunen, säger han.

Men varför upphandlade ni inte informatörer om väktarnas enda funktion är att informera?

– Det här är människor som har erfarenhet att hantera människor i offentliga miljöer. Det händer att det uppstår trängsel i offentliga miljöer och då vill vi att väktarna ska finnas där för att eliminera riskerna för smittspridning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borgholm

Mer i ämnet