Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Även om den nya kommunutredningen föreslår kommunsammanslagningar så säger Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) att det inte kommer att ske på Öland. Foto: SVT

Borgholms kommunalråd ratar kommunutredningens rekommendation

Uppdaterad
Publicerad

Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) tror inte på någon kommunsammanslagning på Öland, även om de båda ölandskommunerna är små.

Minskade studieskulder för boende i vissa kommuner och statligt övertagande av kommunala skulder vid frivilliga kommunsammanslagningar. Så ser två av förslagen från kommunutredningen som presenterades under onsdagen ut.

Men Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) säger att kommunutredningen inte kommer skicka ölänningarna in i en ny sammanslagsningsdiskussion.

– Nej, ölänningarna har sagt sitt i en folkomröstning och nu jobbar vi efter det beslutet.

Och det trots att det är kommuner med mindre än 20 000 invånare som pekas ut i den kommunutredning som presenteras under onsdagen.

– Det finns kommuner som är mindre än våra, och vi ser samarbete som ett sätt att jobba på istället för att slå samman kommunerna, säger han.

Två omröstningar på tio år

Senast 2019 sade ölänningarna i en folkomröstning nej till att slå samman Borgholm och Mörbylånga till en kommun. Kommunalrådet Ilko Corkovic röstade då för en kommunsammanslagning – men nu vill han jobba vidare med Borgholm som egen kommun och istället satsa på samarbete med grannkommunerna.

Det var andra gången på tio år som ölänningarna sade entydigt nej till att slå samman Borgholm och Mörbylånga till en gemensam ölandskommun.

Tveksamt i Hultsfred

Hultsfred är en annan kommun som kan beröras av det nya förslaget. Kommunalrådet där – Lars Rosander (C) – är tveksam till det förslag som utredningen presenterade och som innebär att staten skulle kunna ta över skulder från de kommuner som frivilligt slås samman.

– Det är jag mycket tveksam till, jag tycker inte att en skuldavskrivning är det som ska motivera till kommunsammanslagningar. Kommuner som har investerat mycket blir av med sina skulder medan kommuner som sparat och varit försiktiga inte blir det, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer