Bråk om vindkraftpark i Torsås

Uppdaterad
Publicerad

Den nya vindkraftparken i byn Kvilla utanför Torsås stör dom boende. Verken är lägre och ger ett högre ljud än andra vindkraftverk menar Kvillaborna som liknar situationen med att bo intill en flygplats.

Det är företaget Green Extrem som har byggt sex stycken vindkraftverk i Kvilla i Torsås kommun. Vindkraftverken är producerade i Kina och enligt invånarna i Kvilla låter de mycket mer än andra vindkraftsverk.

– Vi har fått ge oss iväg flera gånger. Det går inte att bo här. Det låter som en flygplats om nätterna, säger Asta Holgersson.

Men projektledaren för Green Extrem som driver vindkraftparken håller inte med om att vindkraftverken i Kvilla håller en högre ljudnivå.

– Att verken är producerade i Kina har inget med ljudnivåer att göra, säger Claes Lund, projektledare på Green Extrem.

Ljudet är värst om nätterna och det vibrerar i husen som ligger 1,5 km ifrån vindkraftsparken.

– Man får ont i öronen och det går inte att sova, säger Bertil Holgersson.  

Hög ljudnivå

Enligt företaget Green Extrem uppfylls kravet på högst 40 decibel som Naturvårdsverket ställer.

– Vi försöker ändå att hitta sätt att ytterligare sänka ljudnivån. Vi förstår att de närboende upplever ljudnivåerna som höga och har en kontinuerlig dialog med leverantören för att hitta sätt att sänka ljudnivåerna, säger Claes Lund, projektledaren.

Dålig information

De boende i Kvilla utanför Torsås fick inte reda på att det skulle bli vindkraftsverk i byn.

– Vi fick ingen information alls. Jag hörde en lastbil i skogen och undrade vad den gjorde. Så jag ringde till kommunen och frågade. De svarade att det ska bli en vindkraftspark här, säger Christina Karlsson.

Enligt dom boende i Kvilla har varken Green Extrem eller Torsås kommun gett några riktiga svar på deras frågor.

– Jag kan bara beklaga att de fått dålig information, vi ska fixa detta, säger Martin Storm, samhällsbyggnadschef i Torsås kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.