Klär av sig som skydd mot cancer

Uppdaterad
Publicerad

Brandmän löper stor risk att på sikt drabbas av cancer. Nu används en metod som ska minimera riskerna att bli sjuk.

Varje insats vid bränder innebär stora faror för brandmännen. Inte nog med att de riskerar sina egna liv för att rädda andras – de löper också stor risk att på sikt drabbas av cancer.

– Den giftiga gasen och partiklarna i röken går igenom allt. Den fastnar i både kläder och utrustning. När vi utsätts för dessa gifter flera gånger om, löper vi stor risk att på sikt drabbas av cancer, säger Per Persson som är brandman i Nybro och distriktsombud för brandmännens riksförbund.

Cancerrisk för brandmän

Smuts och rökdoft

För ett par år sedan använde brandmännen samma kläder flera gånger om innan de tvättades. Likaså var det sparsam rengöring av den sotiga utrustningen.

– Kulturen var den att ju skitigare kläder du hade, desto mer macho var du som brandman, säger Per Persson.

Dödsfall ulöste en idé

Stefan Magnusson från Skellefteå är brandman och under en tioårsperiod förlorade han fyra av sina kollegor i sviterna av cancer. För Stefan utlöste händelserna en idé om en ny arbetsmetod som skulle minimera cancerriskerna.

– Jag tycker det är helt orimligt att de som viger sina liv att hjälpa andra, själva eventuellt ska drabbas av sjukdom och dö, säger Stefan Magnusson vid Skellefteå räddningstjänst.

Gifter fastnar i kläderna

Arbetsmetoden kallas Skellefteåmodellen och går bland annat ut på att brandmännen klär av sig direkt på plats efter avslutad insats innan de återvänder till stationen. Kläderna stoppas i plastpåsar gjorda av stärkelser som sedan försluts.

Hela påsen med innehåll läggs i tvättmaskinen och plasten löses upp under tvätt. Allt för att de giftiga partiklarna inte ska sprida sig vidare i luften eller tränga in genom huden. Likaså rengörs all utrustning i stora diskmaskiner.

Sprider budskapet

Arbetsmetoden löper under ett samarbetsprojektet ”Friska brandmän” där flera myndigheter finns representerade. Stefan Magnusson har turnerat landet runt för att sprida budskapet på ett hundratal brandstationer. Den här veckan besöker han bland annat räddningstjänsten i Karlshamn.

– För att den här metoden ska ge effekt på allvar och skapa förändring. Så gäller det att alla ansvariga politiker, tjänstemän och räddningstjänstens personal inom kommunen är med på föreläsningen, säger Stefan Magnusson.

Arbetsmiljön behöver förbättras

Enligt Stefan Magnusson saknar flera kommuner kunskap om riskerna. Det har tagit tid innan metoden fått fäste på brandstationerna runtom i landet. Flera av den äldre skaran inom kåren vill fortsätta göra som de alltid har gjort.

Brandmännens riksförbund menar att det finns stationer där den nya arbetsmetoden inte praktiseras fullt ut – på grund av bristfällig arbetsmiljö och ansträngd budget. Både ventilationsystem och utrymmen behöver anpassas för att minimera spridningen av de giftiga partiklarna.

– Tyvärr är det så att någon måste bli sjuk eller gå bort i cancer. Då vaknar man upp och tänker, oj det kan faktiskt hända här också, säger Per Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancerrisk för brandmän

Mer i ämnet