Facket: ”Flera brandstationer är gamla och omoderna”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att brandmän löper stor risk att på sikt drabbas av cancer i arbetet saknas resurser att förbättra arbetsmiljön.

I Nybro finns till exempel bara en tvättmaskin för hela stationen. Den används för att tvätta grovt smutsiga arbetskläder. Men den används också för att tvätta lakan, underkläder och handdukar som brandmännen använder.

– Det är inte bra, vi har dessutom trångt med utrymme här. Vi har påtalat i över fem år nu att vi vill ha en separat tvättmaskin för våra arbetskläder, säger Per Persson som är brandman och distriktsombud för brandmännens riksförbund.

Cancerrisk för brandmän

Gammal lokal

Brandstationen i Nybro är byggd 1958 och det har gjorts en del tillbyggnader genom åren. Men trots det behöver arbetsmiljön förbättras så att de giftiga partiklarna hindras att spridas i lokalen. Men att bygga om eller bygga nytt kostar mycket pengar.

– Vi är medvetna att vår brandstation är gammal, men det är en otroligt stor investering att bygga en ny station. Sådana planer finns inte inom de närmaste åren, säger kommunalrådet Christina Davidson (C) i Nybro.

Behövs bättre arbetsmiljö

För att kunna börja praktisera arbetsmetoden i Nybro som ska minimera riskerna att drabbas av cancer behövdes en diskmaskin, en ny tvättmaskin, ett torkskåp och ett par diskbänkar. Men några pengar för inköp fanns inte.

– Jag tiggde till mig ett par gamla diskbänkar av min granne. Diskmaskinen stod och samlade damm i källarutrymmet i en utav kommunens äldreboenden, vi hittade den efter lite detektivarbete, säger Per Persson.

Investering väntar

Men kommunalrådet Christina Davidson (C) känner inte till att önskemål om inköp av dessa apparater funnits.

– Det här är ju frågor som ska tas upp i samverkan mellan fack och arbetsgivare. Vi inom politiken har inte fått några protokoll på att sådana diskussioner förts, säger Christina Davidson (C).

Efter att SVT Nyheter Småland inlett sin granskning – har Nybro kommun inför nästa års budget beslutat att köpa in nya tvättmaskiner till räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cancerrisk för brandmän

Mer i ämnet