Foto: TT/SVT

Forskaren: ”Brandmän är överrepresenterade i vissa cancerformer ”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett forskningsprojekt på Karolinska institutet i Stockholm där man undersöker cancerriskerna för brandmän.

Brandmän exponeras av giftiga ämnen och gaser varje gång de släcker en brand. Ämnen som fastnar i kläder, utrustning och tränger in kroppen.

Internationell forskning har gjorts tidigare och larmrapporter har spridits i media. De resultaten pekar på att brandmän löper stor risk att utveckla vissa typer av cancerformer i yrket.

– Tidigare studier har pekat på ökad risk för prostatacancer, blod – och lymfcancer, testikelcancer och hudcancer. Forskare i Sverige har också sett en ökad risk för magcancer, säger Carolina Bigert som är överläkare och projektledare för studien på Karolinska institutet i Stockholm.

Undersöker mönster

Forskningen på Karolinska institutet är uppdelad i fem olika studier, bland annat undersöks cancerriskerna hos 1 000 brandmän från Stockholmsområdet.

– Vi kommer också göra mätningar på personal inom räddningstjänsten för att se vilka ämnen de utsätts för i samband med vistelser i områden som eldhärjas, säger Carolina Bigert.

Klassas som arbetsskada

Enligt insamlingsstiftelsen brandmännens cancerfond i Sverige, har man i länder som Kanada, USA och Australien genomfört lagändringar vilket gjort att olika cancerformer klassas som arbetsskada för brandmän. Men än så länge finns inga sådana indikationer i Sverige.

– Jag hoppas att vår forskningsstudie kan vara en liten pusselbit i det vetenskapliga stödet för arbetsskadebedömningar, säger Carolina Bigert.

Forskningsstudien är den andra i raden som gjorts i Sverige och pågår fram till den 31 december 2016. Därefter presenteras resultaten i en rapport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cancerrisk för brandmän

Mer i ämnet