”Det här blir en försämring av den kapacitet vi egentligen vill ha och behöver”, säger Ulf Petersson från Brandskyddsföreningen i Kalmar län. Foto: Privat/TT

Brandskyddsföreningen: ”Tar längre tid att livrädda och släcka”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir svårare att livrädda och att släcka bränder invändigt nu när det tar längre tid att påbörja en rökdykning. Det påpekar Ulf Petersson som är verksamhetsledare för Brandskyddsföreningen i Kalmar län. ”Vi stödjer kommunen i deras arbete för att försöka rekrytera personal”, säger han.

– Det här blir en försämring av den kapacitet vi egentligen vill ha och behöver. Nu får man istället invänta en rökdykare från en annan brandstation för att kunna livrädda och släcka, säger Ulf Petersson, verksamhetsledare för Brandskyddsföreningen i Kalmar län.

Hur lång tid det tar för räddningstjänsten att kunna påbörja en rökdykning beror då alltså på vilket avstånd det är mellan brandplatsen och den brandstation som ligger näst närmast.

Nationellt problem

Ulf Petersson påpekar att problemet inte bara gäller Högsby utan att problemet finns i hela landet. Det är svårt att veta vad som måste göras, anser han.

– Det finns inte folk att anställa, men vi stödjer kommunens arbete i deras marknadsföring för att kunna rekrytera fler, säger han.

Tipsar om spisvakt

Ulf Petersson påpekar att det inte spelar så stor roll om det är jul eller mitt i sommaren när det gäller brandrisk, men att det ändå gäller att se upp lite extra i de här ljustiderna.

– Var försiktig med ljus! Och tänk också på att spisbränder är vanligt, speciellt hos dem som kommit upp i åldern. Där kan man minska brandrisken genom till exempel spisvakt.

Arbetar för att förebygga skador på människor, egendom och miljö, orsakade av brand.

Håller i brandutbildningar för företag, organisationer och allmänhet – om förebyggande arbete och åtgärder vid brand.

Arbetet sker i samverkan med räddningstjänsterna i länet.

I Sverige finns 22 regionala brandskyddsföreningar.

Källa: brandskyddsforeningen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer