Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandor Eriksson, tf verksamhetsområdeschef för primärvård, psykiatri och rehabilitering samt verksamhetschef i specialistpsykiatri, berättar om regionens kostnader kring hyrpersonal. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Bromsad kostnad för hyrpersonal i Region Kronoberg – ökar marginellt

Publicerad

En jämförelse mellan första halvåret 2022 och första halvåret 2023 visar att kostnaderna för inhyrd vårdpersonal i Kronoberg ökade med 2 procent – från 118,9 till 120 miljoner kronor. Detta enligt en rapport från SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.

Samma mätning i fjol visade på kostnadsökningar på 19 procent för hyrpersonal. En siffra som regionen nu pressat ner till 2 procent. Men trots inbromsningen fortsätter kostnaden att öka. Det är främst kostnader för hyrsjuksköterskor i primärvården som ökar.

– Det är klart att vi inte hade önskat det på något sätt men det är väl så här det kan komma att se ut periodvis, säger Sandor Eriksson, tf verksamhetsområdeschef för primärvård, psykiatri och rehabilitering samt verksamhetschef specialistpsykiatri.

Inhyrd personal i vården

Beror på en vårdcentral

– Vi har haft en situation med en vårdcentral som haft en tuff period och som behövt täcka upp med hyrsjuksköterskor för att garantera patientsäkerheten.

Det är Teleborgs vårdcentral som haft problem med bemanningen. Och enligt Sandor Eriksson så kan regionen även framåt behöva ta in hyrpersonal.

– Kompetensförsörjning är ju ett av de svåraste bekymren vi har, att hitta tillräckligt många. Där måste vi tillsammans med medarbetare och facket titta på hur vi ska hantera situationer som uppkommer, där vi har brist på den ena eller den andra kompetensen. Allt tyder på att det är så det kommer se ut den närmsta tiden, att det kommer att vara svårt att vara fullbemannade överallt.

Facket bekräftar bilden

Vårdförbundet håller med om att situationen på Teleborgs vårdcentral är en rimlig lösning.

– Vi kan bekräfta den bilden. Vi tycker det är rimligt för att de ska kunna bedriva sin verksamhet på vårdcentralen, säger Jenny Gustafsson, Vårdförbundet Kronobergs huvudskyddsombud för primärvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet