Kallskålsskålen användes av församlingen som en dopskål. Prästen tog olovligen med skålen till programmet Antikrundan. Foto: SVT

Bröt mot lagen i Antikrundan – nu sänder SVT två program med prästen

Uppdaterad
Publicerad

SVT väljer att inkludera prästen i Antikrundan i Huseby utanför Alvesta – i två avsnitt. Detta efter att han olovligen tagit med kyrksilver till programmet.

Det var i augusti förra året som prästen olovligen tog med – vad som använts som – en dopskål från 1600-talet. Prästen hade inte ansökt om tillstånd för att ta med föremålen från kyrokbyggnaden.

– Det har kommit starka reaktioner, inte minst från kyrkan själv. Det är många som tycker att det här är olämpligt. Det är en del av vårt gemensamma kulturarv, det är församlingen som äger föremålen, sa länsstyrelsens kyrkoantikvarie Veronica Trygg till SVT i augusti.

Kyrksilver i Antikrundan

”Rolig människa”

Antikrundans producent Pernilla Månsson Colt berättar att SVT väljer att sända inslagen med prästen för att informera om regelverket.

– Det var en väldigt rolig människa och föremål. Vi menar att vårt ansvar är att informera och förklara om vad som gäller vid olika föremål, därför sänder vi inslagen med prästen.

Hur ser ni på risken i att berätta det höga värdet på skålen?

– Vi förutsätter att kyrkan tagit åtgärder ett halvår efter inspelningen eftersom det kan föreligga en större inbrottsrisk.

Antikrundan ska träffa prästen igen

Förutom programmet imorgon kommer prästen inkluderas i ett avslutande och sammanfattande program.

– Då kommer vi att ha tagit kontakt med honom och höra hur det har gått under tiden efter att programmet sänts.

Antikrundan i Alvesta sänds på SVT på torsdag klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrksilver i Antikrundan

Mer i ämnet