Antikrundan besökte Huseby utanför Växjö i helgen. Foto: TT/SVT

Tog dopskål till Antikrundan – erkänner fel

Uppdaterad
Publicerad

Prästen i Göteryds församling, tog med sig en dopskål och en dopängel till SVT:s antikrundan. För detta har Länsstyrelsen kritiserat honom kraftigt. Nu erkänner han att han gjort fel men ställer samtidigt flera motfrågor om hur kyrkans tillgångar bör hanteras i fortsättningen.

Länsstyrelsens kyrkoantikvarie Veronica Trygg är kritisk till att prästen tog med sig föremålen och visade upp dem för allmänheten inför tv-kameror på det här sättet. Något som skulle kunna leda tjuvar till föremålen.

– Vi har haft stöldturnéer förr i kyrkorna. Vi vet att många föremål i kyrkorna är väldigt eftertraktade på den svarta marknaden ute i Europa, säger Veronica Trygg till SVT.

Kyrksilver i Antikrundan

Erkänner fel – men ställer flera motfrågor

Länsstyrelsen har efter händelsen begärt att Göteryds pastorat svarar på ett antal frågor. I sitt svar skriver prästen att han medger att han gjorde fel när han flyttade föremålen utan tillstånd, men att han tog med föremålen för att få dem värderade så att de kan stöldförsäkras. Samtidigt skriver han att den nuvarande situationen, där dopskålen förvaras utan larm, är fel.

”Om Dopskålen stulits tidigare hade Göteryds Pastorat inte fått en krona i ersättning”, skriver han bland annat.

LÄS MER: Präst bröt mot lagen – tog med dopskål till Antikrundan

Han ställer vidare ett antal motfrågor om hur han i fortsättningen ska göra när någon vill ta med en dopklänning, så kallad stola, för att använda den när någon vill ha ett dop i hemmet, eller om han får ta med sig nattvardskärl till ett äldreboende.

Riskerar inget straff

Hur Länsstyrelsen svarar på prästens frågor är ännu inte känt, men till SVT Nyheter Småland säger Veronica Trygg att han inte riskerar något straff trots att han nu alltså erkänt.

– Nej, så kommer det inte att bli. Det som skulle kunna bli aktuellt är ett vite, om det visar sig att föremålen som togs till Antikrundan tagit skada på något sätt. Men det vet vi inget om i nuläget. Vi har inte varit och tittat på föremålen efter att de flyttades, säger Veronica Trygg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrksilver i Antikrundan

Mer i ämnet