Den långa strömkabeln mellan Mathias garage och teknikskåpet ligger på marken helt oskyddad. Foto: SVT

Brottsligt att dra elkabel utanför sin tomt

Publicerad

Mathias Hall i Väckelsång ställde upp när Bredbandsbolaget behövde ström för att det nya fibernätet i området skulle fungera. Han sade okej till att dra en elkabel från sitt hus till ett teknikskåp ute på gatan, något som faller under allmänt åtal.

Det är Energimarknadsinspektionen som bedriver tillsyn på energimarknaden. Med reservation för att det kan finnas okända omständigheter menar Jerker Sidén på myndigheten att Mattias Halls kabel  till fiberskåpet ute på gatan av allt att döma är olaglig.

– Spontant känns det som att det här handlar om en olaga kraftöverföring, säger han. Man får inte överföra el till någon annan.

Det är Eon som är nätleverantör där Mathias Hall bor. Även där säger man att det är absolut otillåtet för en fastighetsägare att föra över el till en granne eller, som i det här fallet, till ett företag.

– Alla inkopplingar måste anmälas till oss, sen kan vi ge ett okej, säger Johan Aspegren som är kommunikationschef på Eon. Allt annat faller under allmänt åtal och ska utredas av polis.

Uppgifterna en överraskning

För Mathias Hall kommer de här uppgifterna som en överraskning. Hans ambition var att vara hygglig och bidra till att grannarna kunde få fungerande fiber tidigare än vad som annars var möjligt.

– Jag visste verkligen inte att det kunde vara olagligt, säger han till SVT Nyheter Småland. Och att det är jag som begår den olagliga handlingen, och inte Bredbandsbolagets underentreprenör.

Bredbandsbolaget har tidigare i veckan sagt till SVT Nyheter Småland att metoden att låna el av privatpersoner är en helt vedertagen metod man tar till när inga andra alternativ finns.

I morgon tisdag ska Bredbandsbolaget ha ett möte med Eon för att reda ut situationen så att det löser sig för Mathias Hall. Samtidigt ska bolagen prata om hur de berörda hushållen ska få behålla sitt bredband.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bredband i väckelsång

Mer i ämnet