Foto: SVT

”Tveksamt om det är förenligt med bestämmelserna”

Uppdaterad
Publicerad

I väntan på uppkoppling på elnätet bad Bredbandsbolaget en privatperson dra sin el till grannarna för tillfälligt fiberbredband. – Det är tveksamt om det här är förenligt med bestämmelserna, menar Energimarknadsinspektionen.

Mattias Hall i Väckelsång blev ombedd av Bredbandsbolaget att dra sin elkabel från sin villa till teknikskåpet ute på gatan för att förse grannarna med el så att fibernätet skulle fungera.

Roger Husblad som är expert på rättssekretariatet på Energimarknadsinspektionen, som han betonar inte är någon domstol, kan utifrån uppgifterna han tagit del av via SVT Nyheter Småland säga att detta bryter mot bestämmelserna.

– Man kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år oavsett om man gjort det medvetet eller blivit vilseledd eller annat. Men i samma paragraf finns ett stycke att om det är ett ringa fall blir man inte dömd, säger Roger Husblad.

Ingen dömd

För att få det prövat huruvida Bredbandsbolaget gjorde fel som förmådde Mattias Hall att dra elkabeln från sin tomt till tekniskskåpet skulle fallet behöva tas upp av åklagare, menar Roger Husblad. Det skulle då kunna handla om brottet ”olaga kraftöverföring”.

– Men mig veterligen har jag inget fall i modern tid där någon blivit dömd för det, säger Roger Husblad.

– Regelverket som finns handlar om att få bygga och använda elektriska starkströmsledningar och det krävs tillstånd för det. Men det finns undantag på kravet som gör det möjligt att dra en ledning på sin egen tomt, till exempel från garaget till villa. Men man får inte koppla in grannens el på sitt eget uttag, säger Roger Husblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bredband i väckelsång

Mer i ämnet