Foto: Hasse Holmberg

Fastighetsägare blir utan bredband i Väckelsång

Publicerad

Det står nu klart att de cirka 15 hushåll som haft internet i Väckelsång tack vare elförsörjning från en privatperson förlorar sin uppkoppling. Detta sedan nätleverantören Eon uppmanat Bredbandsbolaget och dess underentreprenör att stänga av den olagliga elförsörjningen.

Det är privatpersonen Mathias Hall som via en lång kabel över sin tomt försörjt teknikskåpet, varifrån bredbandet utgår, med el. SVT Nyheter Småland kunde igår avslöja att förfarandet är olaga kraftöverföring och faller under allmänt åtal.

Bredbandsbolaget har under tisdagen kommenterat det hela med att det rör sig om ett missförstånd som förtaget tar fullt ansvar för, men sent på eftermiddagen hade man fortfarande inte vidtagit någon åtgärd för att stänga ner elförsörjningen. Detta trots en uppmaning från nätägaren Eon om att göra det.

– Vi har uppmanat dem att stänga ner elförsörjningen till fibernätet eftersom det är vi som har det formella säkerhetsansvaret, kommenterade kommunikationschefen Johan Aspegren på Eon vid lunchtid. Och så länge vi inte har koll på kopplingar och kablar kan vi inte tillåta såna här lösningar. I värsta fall måste vi stänga av strömmen för Mathias Hall.

Enligt Eon ska de drabbade hushållen få tillbaka sitt bredband på fredag då Bredbandsbolaget ska anslutas till elnätet.

Fortfarande vid 18-tiden hade Mathias Hall dock inte blivit ombedd av Bredbandsbolaget att dra ur sladden ur sin bostad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bredband i väckelsång

Mer i ämnet