SVT/TT

BUP kan snart få konkurrens av privata aktörer

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen beslutade regionstyrelsens arbetsutskott i Region Kronoberg att föreslå Vårdval BUP. Det betyder att det nu är ett steg närmare att privata aktörer ska kunna erbjuda vård för barn- och ungdomspsykiatrin.

Om regionfullmäktige fastställer beslutet kommer Vårdval BUP att gälla från och med den 1 januari 2020. 

Det har under en längre tid varit problem med personalbrist och ökade väntetider på BUP i Kronoberg. Allianspartierna M, C, KD och L vill se en lösning med privata aktörer.  

– Ett beslut om detta skulle innebära kortare köer och ökad kvalitet för våra barn och unga. Jag har svårt att förstå de partier som inte är positiva till detta. Så kommenterar regionstyrelsens ordförande, Mikael Johansson (M), beslutet i ett pressmeddelande. 

Familje- och elevhälsa

Men oppositionen med socialdemokraterna i spetsen håller inte med om att privata aktörer är en bra lösning. 

– Vi socialdemokrater har varit emot Vårdval BUP hela tiden. Vi vet också att det finns problem, men tror att lösningen är att satsa på det vi kallar första linjen, med till exempel familjehälsan och elevhälsan. Jag tror att barn, unga och deras familjer istället behöver en sammanhållen vårdkedja, säger Henrietta Serrate (S). 

SD stöder förslaget om Vårdval BUP och med hjälp av dem kan förslaget röstas igenom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer